szerda, június 19, 2013

Do It Yourself: Aranyozott kagyló


Nagyon egyszerűen feldobhatod a nyári beach-look-odat, egyszerűen csak egy kagylós nyakék vagy fülbevaló kell hozzá és máris olyan, mint ha valami trópusi szigetről tértél volna vissza. Nagyon tetszenek az aranyozott kagylók, hasonló megoldást már ásványoknál is láttam. Törtem az agyam, hogyan tudnám megvalósítani az itthoni kagylókészletemből. Mivel tökéletes króm hatású körömlakkom nincs, vagy egyéb króm hatású festékem, ezért úgy döntöttem előveszem az aranyfóliámat. Ez ilyen pehelyfólia (vagy nem tudom mi a hivatalos neve), szóval nem a króm hatású, tekercsben kapható fólia, de majd az is tervben van, hogy azzal is kipróbálom, így még krómosabb hatás érhető el.

Amire szükséged van: kagylók (saját gyűjtésből vagy hobby boltokban is lehet kapni), körömlakk (arany vagy átlátszó színű), arany fólia, valamilyen lakk (ez lehet a képen látható hobby boltban kapható, vagy be nem vált fedőlakkodat most felhasználhatod), ragasztó, fülbevaló akasztó, kis kampók, lánc.




Először is mosd meg alaposan a kagylókat, hogy az esetleges port eltávolítsd így a tapadást megkönnyítheted. Majd - amelyik kagylónál szükséges - készíts furatot a kagylóra, ahová pl. a fülbevaló akasztóját helyezni szeretnéd (1). Vékony héjú kagylónál furatot készíthetsz körömvágó olló segítségével: óvatosan, apró, körkörös mozdulatokkal, finoman rányomva az ollót alakítsd ki a lyukat. Semmi esetre se szúrd, mert az el fogja törni. Még így is akár többször is próbálkozni kell, ezért tárazz be rendesen kagylókból. 
Ez után lakkozd le a felületet arany vagy átlátszó körömlakkal, ahová az arany fóliát szeretnéd (2). Érdemes kisebb területenként haladni, mert a fóliát még a nedves körömlakkba kell belenyomkodni (3). Fogpiszkálóval vagy az olló hegyével kicsit megkapargathatod a fóliát, hogy természetesebb legyen vagy ha kicsit kopott hatást szeretnél.
Ha felkerült a fólia, vond be a felületet átlátszó lakkal (4), hogy tartós legyen. Akár az egész kagylót belakkozhatod, így kiemelheted a saját színeit és egy kis fényességet adhatsz neki.
Azoknál a kagylóknál, ahol nincs hely furatot készíteni azokra kis kampókat ragaszthatsz (5). Először pillanatragasztóval, majd Technokollal (ne sajnáld a ragasztót, inkább száradjon egy napig, minthogy az első használat alkalmával leszakadjon rólad). Így tuti a helyén marad majd. Ha a kagylón találsz olyan mélyedést, lyukat ami megkönnyíti a kampók elhelyezését, akkor azt használd ki. Ez látható a második 5. képen, ahol szerencsés módon a kagylón természetes furat található.
Végezetül helyezd el a medált egy láncon, vagy a fülbevaló akasztón, és viseld büszkén :D

Ha valami nem tiszta vagy kérdés lenne szívesen válaszolok kommentben vagy mailben :)

Ja, és van már facebook elérhetőségem is, az oldalsávban megtalálhatod.






1 megjegyzés: